bouwen

bouwen 2

 

 

 

 

 

Zelf verbouwen, waar begin ik?

Een succesvolle verbouwing vraagt een goede voorbereiding dus een duidelijk plattegrond met een kleine omschrijving van uw droomplan zorgt ervoor dat het duidelijk voor alle partijen wordt. Een goed plan begint met het formuleren van uw wensen. Hierdoor staat u stevig in de schoenen wanneer u het werk wilt uitbesteden. En als u ooit verhuist dan is uw woning conform bouwbesluit. Neem contact op met de Verbouwings Architect om een plan te maken.

Bouwfouten voorkomen?
Voorkomen is beter dan genezen. Tijdens de bouw kunnen er fouten worden gemaakt die later moeilijk of niet meer te herstellen zijn maar die u als leek makkelijk over het hoofd kunt zien. Bouwfouten achteraf herstellen is vaak kostbaar en is soms zelfs niet meer mogelijk. Of misschien heeft u twijfels over het bouwproces. Het is verstandig om tijdens de verbouw een bouwtechnische controle uit te laten voeren.

Aan de slag?
U kunt afspreken met een goede klusjesman of aanemer dat 30% of meer bij de oplevering wordt betaald zodat de kwaliteit behouden blijft. Voor algemene zelfklus-informatie kunt u terecht bij www.mijnkluswijzer.nl. Als u zelf een klusbedrijf wilt inschakelen, kunt u terecht bij www.vlok.nl - de site van de Vereniging van Klusbedrijven. Het gebruik van de aangesloten klussers houdt in dat u bepaalde garanties krijgt en dat er een geschillencommissie is waarop een beroep gedaan kan worden als er een probleem ontstaat. Voor een aannemer, kunt u bij www.bouwgarant.nl een overzicht zien van aannemers die bij deze organisatie zijn aangesloten. Door met één van hun aannemers te werken krijgt u een ‘VerBOUWgarantie'. Verder kunt u bij www.casius.nl en bij www.leadz.nl een exacte omschrijving doorgeven met een tekening of foto’s en er wordt een offerte gemaakt, waardoor er in theorie een gezonde concurrentie ontstaat. Tot slot is er nog veel advies en hulp te vinden bij www.eigenhuis.nl.

Bestellen via internet?
Op het internet is er veel te vinden. Voorzichtig met inschrijven bij internet klussites omdat u opeens onder een berg van offertes, spam en brochures over badkamers wordt bedolven. U kunt veel bouwmateriaal en keukenapparatuur kopen via internet, maar het nadeel is dat u die niet persoonlijk kunt uitproberen. Slim shoppen zorgt ervoor dat u geld overhoudt en het budget niet overschrijdt. Lees goed de voorwaarden en let op de levertijden en eventuele transportkosten. Als u bijvoorbeeld wil weten of uw nieuwe oven in uw nieuwe keukenblok past, dan kunt u de specificaties downloaden en voorleggen aan de aannemer. Als u een goede prijs op het web heeft gevonden, dan kunt u de prijs en specificaties uitprinten en onderhandelen over een bodemprijs met de winkel. Als u twijfels heeft over de webwinkel, bekijk www.kieskeurig.nl voor ervaringen van andere kopers.

Het is zeker leuk om te shoppen, maar dozen van keukenapparatuur of de nieuwe douche midden op de vloer tijdens de verbouwing zijn niet handig. Zorg dat u met de aannemer de planning doorloopt en zet alles in een schema zodat de gewenste producten op het juiste moment aanwezig zijn. Als uw aankoop in de weg staat is er een grote kans dat hij beschadigd wordt. Niet vergeten dat aannemers ongestoord moeten kunnen doorwerken omdat er anders door vertragingen en veranderingen meer kosten ontstaan. Schrijf e-mails om alles te bevestigen.